Tips bij concentratieproblemen

Kinderen met ADHD hebben vaak moeite zich te concentreren op een taak. Ze maken regelmatig slordigheidsfouten en zijn snel afgeleid. Ze zijn niet minder slim dan hun klasgenoten, maar krijgen toch vaak slechte punten. Het is daarom belangrijk het concentratievermogen van het kind te trainen. Maar let wel op dat u uw kind niet overvraagt en dat het plezier in het leren voorop blijft staan.

Geef het goede voorbeeld
1 / 6

Geef het goede voorbeeld

Hoe geconcentreerd bent u zelf eigenlijk bezig met de dingen die u doet? De krant lezen tijdens het ontbijt, berichtjes lezen op de smartphone terwijl u praat met uw partner – volwassenen doen ook vaak twee of meer dingen tegelijkertijd. Kinderen zien dat. Geef het goede voorbeeld en vermijd multitasken. Want dat is echt killing voor de concentratie.

Goed om te weten: Als u zich goed wilt concentreren, moet u leren de storende factoren te herkennen en deze "uit te zetten".
Huishoudelijke taken
2 / 6

Huishoudelijke taken

Het is niet nodig om speciale oefeningen te doen om het concentratievermogen te trainen. Ook eenvoudige huishoudelijke taken vergen concentratie en een systematische aanpak. Probeer uw kind daarom te betrekken in het dagelijkse gezinsleven en geef het kleine taken die passen bij de leeftijd. Jonge kinderen kunnen helpen bij het dekken van de tafel, ze kunnen ook wasknijpers aangeven of groenten schoonmaken voor het avondeten. Oudere kinderen kunnen helpen een pizza te beleggen, de tafel zelfstandig dekken en afruimen, de planten water geven of het huisdier verzorgen. Belangrijk: bespreek van tevoren wat het kind zelf graag zou willen doen en zorg ervoor dat het de afgesproken taak afmaakt.

Vergeet vervolgens niet het kind te bedanken en laat duidelijk merken dat het een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het gezinsleven. Dat is goed voor het zelfvertrouwen.

Oefen het kijken en luisteren
3 / 6

Oefen het kijken en luisteren

Kinderen met ADHD kunnen hun concentratievermogen ook trainen met spelletjes. Geheugenspelletjes zijn zeer geschikt. Waarom speelt u het spel niet nog een keer en moedig het kind nu aan om alle items uit het hoofd te leren en vervolgens gedetailleerd te omschrijven. De natuur biedt ook veel mogelijkheden voor concentratieoefeningen. Maak plezier met uw kind en luister goed naar de geluiden in de tuin of tijdens een wandeling door het bos. Wie hoort de wind door de bladeren of de zoemende bij in het bloembed? Welke stem hoort bij welke buurman, etc.?

Stel pauzes in
4 / 6

Stel pauzes in

Niemand kan zich eindeloos op een ding concentreren. Daarom zijn korte pauzes belangrijk. Maar dit is niet om de aloude "ontsnappingsmethodes" zoals nogmaals een snel bezoekje aan het toilet of wat drinken aan de kraan, te promoten. Pauzes moet daarom worden ingesteld op en beperkt tot een paar minuten. Afhankelijk van de leeftijd van het kind, kunt u ook bespreken of het de pauze wil gebruiken voor een denkbeeldig tochtje naar het toilet of toch liever wat rondloopt.

Huiswerktip
5 / 6

Huiswerktip

Wat huiswerk betreft, hebben alle kinderen snel een uitvlucht klaar waarom ze het huiswerk niet nu kunnen maken. Het is daarom belangrijk duidelijke regels vast te stellen. Spreek samen met het kind een vaste tijd per dag af die het aan huiswerk moet besteden. Zorg ervoor dat uw kind zijn eigen werkplek heeft die is opgeruimd en geen ruimte biedt voor afleiding. Verdeel de opdrachten in kleine porties en plan korte pauzes. Controleer de opdrachten zodra ze klaar zijn. Benoem niet alle kleine fouten, maar prijs het kind juist – al is het alleen maar voor de moeite.

Rechtop op het puntje van de stoel
6 / 6

Rechtop op het puntje van de stoel

Rechtop zitten op het puntje van de stoel heeft een positieve werking op de concentratie. Doordat er maar op een klein vlak contact is tussen het lichaam en de stoel, moet het kind automatisch rechtop zitten en zo blijven zitten door de spieren aan te spannen. Door de spanning op de spieren wordt de "alertheid van de centrale zenuwen" aangewakkerd en dit verbeterd de concentratie. Voor deze houding kunt u het beste een wigkussen op de stoel plaatsen.