ADHD: Tips bij vergeetachtigheid

Is uw kind vaak vergeetachtig en heeft het moeite om dingen te onthouden? Vergeetachtigheid kan met name problemen veroorzaken in het dagelijks leven op school. Het is dus belangrijk om uw kind strategieën te leren die kunnen helpen alles beter te onthouden.

Checklijstje
1 / 5

Checklijstje

Of het nou gaat om het pakken van de schooltas, het maken van huiswerk of op tijd klaar staan voor school – ontbreekt er altijd wel iets, omdat uw kind het eenvoudigweg vergeet? Voor zulke terugkerende taken kunnen checklijstjen een uitstekende uitkomst bieden bij vergeetachtigheid. Ze helpen uw kind ook bepaalde processen te automatiseren na verloop van tijd. U kunt de lijst het beste samen met uw kind opstellen en dan samen een geschikte en zichtbare plek uitkiezen om hem op te hangen.

Het trucje met de ketchup
2 / 5

Het trucje met de ketchup

Hoe meer details er gevisualiseerd worden van een voorwerp, hoe meer gebieden in de hersenen actief worden. Daar komt bij dat het makkelijker wordt om iets te onthouden. De zogenaamde "ketchup-truc" is gebaseerd op dit principe. Oefen op een speelse manier hoe het kind dingen kan onthouden, door bewust gebruik te maken van alle zintuigen. Vragen kunnen helpen, zoals: Hoe ziet het eruit? Hoe ruikt het? Hoe voelt het aan in je hand? Waar kun je het voor gebruiken?

Bron: Britta Winter, Bettina Arasin. Ergotherapie bei Kindern mit ADHS. 3rd Edition. 2013. Georg Thieme Verlag KG.

Het trucje met het symbool
3 / 5

Het trucje met het symbool

Als het kind een bepaald item niet wilt vergeten (b.v. het wiskundeboek), laat het dan in gedachten een connectie leggen met een bepaald symbool (b.v. een brandweerwagen). Als het dit symbool dan ziet, zal het zich datgene herinneren dat het niet wil vergeten. Deze truc zorgt ervoor dat het kind het item dat het niet wil vergeten in detail in zich op zal nemen. Dit trucje kan op iedere dagelijkse activiteit worden toegepast: aankleden, klaarmaken van spullen voor school, of het leren van woordjes.

Bron: Britta Winter, Bettina Arasin. Ergotherapie bei Kindern mit ADHS. 3rd Edition. 2013. Georg Thieme Verlag KG.

Kettingverhalen
4 / 5

Kettingverhalen

Een beproefde methode voor het trainen van het geheugen zijn kettingverhalen. Als er veel dingen moeten worden onthouden, kan het helpen om er een verhaal van te maken. Elk afzonderlijk detail dat onthouden moet worden, wordt opgenomen in het verhaal. Hoe gekker, ongebruikelijker en grappiger het verhaal is, hoe beter het verhaal en de afzonderlijke delen worden onthouden. De hersenen werken namelijk uitzonderlijk goed als er gevoelens worden geactiveerd (humor, nieuwsgierigheid, verbazing).

De trukendoos
5 / 5

De trukendoos

U kunt uw kind ook op een speelse manier helpen zijn of haar geheugen te trainen. Het spelletje "Ik ga op reis en neem mee…" is hier uitermate geschikt voor. Elke speler voegt een item toe. Er moeten dus niet alleen steeds meer items herinnerd worden, maar ook in de juiste volgorde. Dit spel krijgt ook de volwassen spelers soms aan het zweten.

Een verstopspel kan ook helpen bij het trainen van het geheugen. Verstop een aantal dingen samen met uw kind. Laat het kind, na een wat langere pauze, alle items zoeken.