ADHD: De juiste beroepskeuze

Jongeren met ADHD kunnen eigenlijk ieder beroep kiezen. Het hangt per individueel geval af hoe ernstig de symptomen zijn en of het kind de vereiste vaardigheden en capaciteiten heeft of deze kan leren.

Het is voor een persoon die lijdt aan ADHD nog belangrijker om een baan te hebben die voldoening geeft, dan voor een persoon die geen ADHD heeft. Een baan biedt namelijk een vaste structuur in het dagelijks leven, vergt discipline en zelfbeheer en levert het gevoel op iets bereikt te hebben. Daarnaast kan een geschikte baan ook een sociale netwerk opleveren en kunnen de sociale vaardigheden getraind worden.

Ernstige vormen van ADHD kunnen echter problemen opleveren; als activiteiten bijvoorbeeld voortdurend concentratie, netheid en structuur vereisen en als het essentieel is om deadlines te halen. Dergelijke vaardigheden worden bijvoorbeeld verwacht in administratieve banen, laboratoria of in het bankwezen.

Goed om te weten: Als de ADHD-symptomen storend zijn voor het kind en de academische en persoonlijke ontwikkeling in de weg staan, is het raadzaam met de kinderarts te overleggen welke behandelmethoden kunnen helpen.

Welke baan is geschikt voor mijn kind?

Over het algemeen zijn er geen specifieke beroepsgroepen die bij uitstek geschikt zijn voor iemand met ADHD. Daarnaast is elk kind anders en verschillen de persoonlijke sterkte punten – ondanks de gemeenschappelijk aard van ADHD – natuurlijk per kind. Aangezien kinderen met ADHD echter vaak een groot talent hebben voor de creatieve vakken, is een creatieve baan wellicht het meest geschikt. Welke baan het beste past bij uw kind, kan vaak afgeleid worden uit hobby's of interesses. Het is belangrijk dat u de talenten van uw kind op systematische wijze stimuleert en het aanmoedigt om nieuwe dingen uit te proberen en de talenten te gebruiken.

De volgende beroepsgroepen kunnen bij uitstek geschikt zijn voor kinderen met ADHD:

  • Verpleging/zorg
  • Media en journalistiek
  • Diensten
  • Onderzoek
  • Design (b.v. interieurontwerper)
  • Banen die veel beweging vereisen/met veel fysieke activiteiten (b.v. tuinman, personal trainer)
Belangrijk: Laat ADHD nooit een belemmering vormen voor uw kind! Persoonlijke motivatie, talent en individuele vaardigheden zijn ook bepalend voor de professionele loopbaan en persoonlijke voldoening.

Wat is ADHD?

  • ADHD staat voor Attention Deficit/Hyperactivity Disorder
  • Het is een neurobiologische aandoening die ontstaat door een verstoring van het evenwicht in de neurotransmitters in de hersenen
  • Daardoor vinden er veranderingen plaats in de informatieoverdracht tussen neuronen in de hersenen