Tips bij hyperactiviteit

Kinderen met ADHD reageren veelal te opgewonden op de situatie waar ze zich in bevinden. Ze zijn vaak rusteloos, luidruchtig en soms impulsief. Met een paar tips, kunt u uw kind beter helpen te kalmeren, zodat het op een gepastere manier op een bepaalde taak of opdracht reageert.

Vaste structuur
1 / 5

Vaste structuur

Hyperactieve kinderen hebben veel moeite met plotselinge veranderingen en onverwachte gebeurtenissen. Ze hebben meer tijd nodig om zich aan een situatie aan te passen en reageren snel op onverwachte dingen – ze zijn dan ontevreden, agressief of gaan in verweer. Een vaste structuur is daarom erg belangrijk, met name voor hyperactieve kinderen. Structuur is namelijk betrouwbaar en veilig. Dagelijkse routines moeten daarom duidelijk gestructureerd zijn en de afzonderlijke stappen moeten duidelijk worden aangegeven – zoals opstaan, ontbijten, naar school. Kleine rituelen kunnen uw kind helpen bij het oefenen van deze vaste routines.

Duidelijke taal
2 / 5

Duidelijke taal

Duidelijke taal is een basisregel voor goede communicatie. Hyperactieve kinderen zijn uitermate afhankelijk van duidelijke taal. Gebruik korte zinnen, beperk uzelf tot de meest belangrijke informatie en zorg ervoor dat u de kwestie die aan de orde is foutloos verwoordt. Oog- en fysiek contact zijn ook belangrijk: u krijgt namelijk meer aandacht als u in de ogen van uw kind kijkt terwijl u praat en als u de handen vasthoudt.

Vermijd overbelasting van de zintuigen
3 / 5

Vermijd overbelasting van de zintuigen

Te veel speelgoed, een hoog geluidsniveau of overmatig gebruik van media: voor hyperactieve kinderen is dit slechts een oncontroleerbare stroom prikkels. Pas het volgende daarom toe: stel samen regels op voor het gebruik van de tv, computer, etc. en zorg ervoor dat de kamer van uw kind niet overvol staat, maar juist een rustige plek is waar het zich kan terugtrekken.

Steun onafhankelijkheid en autonomie
4 / 5

Steun onafhankelijkheid en autonomie

Kom niet met een oplossing als het kind een fout maakt of als het zich misdraagt. Stimuleer uw kind daarentegen om het probleem zelf aan te pakken. Als het kind bijvoorbeeld iets geknoeid heeft, vraag dan aan uw kind wat het denkt dat er gedaan moet worden om de rommel op te ruimen en vraag het dan om dat te doen.

Gerichte ondersteuning
5 / 5

Gerichte ondersteuning

Speciale concentratie- en ontspanningsoefeningen helpen hyperactieve kinderen terug te schakelen en hun rusteloosheid te beheersen. Voldoende aanmoediging en aandacht zijn echter ook belangrijk. Hyperactieve kinderen ervaren namelijk veel frustraties. Zorg dat uw kind zich geliefd en gesteund voelt.