Tips bij desorganisatie

In het dagelijks leven zijn kinderen met ADHD vaak hulpeloos en gedesorganiseerd wanneer het op het afmaken van taken aankomt. Wanneer er een bepaalde taak van hun verwacht wordt, beginnen ze te laat en gaan ze er op een nogal chaotische manier mee aan de slag. Dergelijke problemen kunnen niet alleen negatieve gevolgen hebben op school, maar ook leiden tot frustraties thuis. Pas de volgende tips toe om de zelfredzaamheid van uw kind te bevorderen en oefen hoe het kind ervoor kan zorgen dat het niet alleen zichzelf, maar ook zijn of haar taken beter op orde krijgt.

Creëer orde
1 / 4

Creëer orde

Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd – wie kent dat gezegde niet? Vooral kinderen met ADHD hebben echter moeite de boel te organiseren. Het is dus heel belangrijk dat u uw kind helpt met een aantal kleine trucjes. Het kan bijvoorbeeld al veel helpen als elk vak voor school zijn eigen kleur krijgt en als de boeken en schriften worden voorzien van een bijpassende kaft. Het is ook belangrijk dat alles een vaste plek heeft – dat geldt vooral voor speelgoed, kleding, en het werkmateriaal op het bureau waar het huiswerk wordt gemaakt.

Oefen met huishoudelijke taken
2 / 4

Oefen met huishoudelijke taken

Of het nou koken is, het dekken van de tafel, het doen van boodschappen of het verzorgen van het huisdier: geef uw kind een speciale taak en integreer die in de huishoudelijke taken. Leg precies vast wanneer en hoe vaak deze taak gedaan moet worden. Laat het kind uitleggen hoe het de taak precies uit wilt voeren. Geef aan dat dat prima is en complimenteer uw kind - alleen al de moeite die uw kind doet, is uw aandacht waard. Zo kan het kind oefenen hoe het verschillende taken aan kan pakken en dat is belangrijk om op een betrouwbare manier de taken uit te voeren.

Geef het goede voorbeeld
3 / 4

Geef het goede voorbeeld

Als ouders bent u het beste voorbeeld voor uw kind. Leg daarom uit dat u altijd nadenkt over uw acties en deze in uw hoofd al vooruit plant. Als u wilt koken bijvoorbeeld, bedenk dan hardop wat u nodig heeft. Leg het benodigde keukengerei al klaar en licht elke stap toe. Leg bovendien uit dat opruimen ook een belangrijk onderdeel is Kinderen kunnen vooral makkelijk iets leren door het na te doen.

Organisatorische trucs
4 / 4

Organisatorische trucs

Moeilijke taken kunnen worden opgesplitst en gestructureerd in subtaken door middel van speciale trucjes. Zo worden de afzonderlijke taken die nodig zijn – voor bijv. het maken van huiswerk – hanteerbaar en kunnen stap voor stap worden uitgevoerd. Het is effectief gebleken om te werk te gaan volgens het volgende systeem:

  1. Aandacht! Zit rechtop, luister, kijk goed.
  2. Denk! Wat is de taak? Wat zijn de afzonderlijke stappen? Wat heb ik nodig voor de taak?
  3. Ik begin nu en ik ga het afmaken! Ik werk nauwkeurig en stap voor stap. Ik laat me niet onderbreken. Ik werk totdat ik het doel heb bereikt.
  4. Controle! Heb ik de taak volbracht? Ben ik echt klaar? Ik controleer alles nog een keer en maak correcties waar nodig.
  5. Ruim op! Het werkblad is leeg. Pennen, papier en andere materialen liggen op hun vaste plaats.
  6. Klaar! Ik ben trots op mezelf!

Leg de afzonderlijke stappen nauwkeurig uit aan uw kind en hang een schema op een zichtbare plek, zodat het kind het op elk moment nog eens kan bekijken of zodat u er concrete naar kunt verwijzen.

Bron: Britta Winter, Bettina Arasin. Ergotherapie bei Kindern mit ADHS. 3rd Edition. 2013. Georg Thieme Verlag KG.