Aandachtstekortstoornis bij ADHD

Een aandachtstekortstoornis is een belangrijk symptoom van ADHD. Kinderen met ADHD hebben vaak moeite zich te concentreren op een ding; ze maken vaak slordigheidsfouten en letten niet op details. Kinderen met ADHD hebben ook vaak moeite om structuur aan te brengen in hun taken en opdrachten. Deze problemen beïnvloeden met name hun leven op school – slechte punten zijn nagenoeg onvermijdelijk. En dat terwijl kinderen met ADHD niet minder slim zijn dan hun klasgenoten. Het is ook tekenend dat zaken als linialen en pennen continue kwijt zijn en taken en afspraken worden vergeten.

Aandachtstekort bij kinderen: Symptomen

Een aandachtstekortstoornis bij kinderen omvat vaak de volgende symptomen:

  • Concentratieproblemen
  • Snel afgeleid
  • Moeite om zich op een taak te focussen
  • Zeer vergeetachtig
  • Moeite met gestructureerd denken
Goed om te weten: Volwassenen met een aandachtstekortstoornis hebben over het algemeen dezelfde symptomen als kinderen. Daarnaast gaat ADHD bij hun vaak gepaard met uitstelgedrag – taken worden traag en schoorvoetend opgepakt.

Concentratieproblemen – wat kan helpen?

Verschillende kleine veranderingen kunnen het concentratievermogen van uw kind bevorderen. De beschikking over een opgeruimde werkplek, die weinig afleiding biedt, kan met name helpen bij het maken van huiswerk bijvoorbeeld. Storende factoren, zoals mobiele telefoons en TV, moeten uitstaan en er moeten pauzes worden afgesproken. Speciale concentratieoefeningen kunnen bovendien helpen. Deze oefeningen kunnen ook worden geleerd tijdens gedragstherapie. Een behandeling met medicijnen tegen ADHD kan daarnaast helpen de aandachtsstoornis te verminderen.

Meer informatie

Wat is ADHD?

  • ADHD staat voor Attention Deficit/Hyperactivity Disorder
  • Het is een neurobiologische aandoening die ontstaat door een verstoring van het evenwicht in de neurotransmitters in de hersenen
  • Daardoor vinden er veranderingen in de informatieoverdracht plaats tussen neuronen in de hersenen